Tuesday, 10 July 2012

Amsterdam

Amsterdam on niitä kaupunkeja, joissa tunsi olonsa heti kotoisaksi. Eikä siis löyhän huumelain (joka muuten kohta muuttuu vähemmän löyhäksi!) tai muutoin syntisen menon takia - joka muuten näyttelee yllättävän pientä roolia kaupungin yleisilmeessä - vaan yleisen tunnelman vuoksi. Huippu kaupunki, huippuja ihmisiä. Menkää, ihmiset, Amsterdamiin!

Satunnaisia vinkkejä ja muita juttusia

- Yövy Jordaanissa. Älä edes harkitse muita alueita. Alue on kotoisa, rauhallinen ja tunnelmaltaan ihana. Se ei ole ihan keskustaa (vaikkakin Amsterdamissa kaikki on kivenheiton päässä), joten kreisibailaavat brittituristit eivät ole ikkunan alla huutamassa joka yö. Alue on myös täynnä pieniä vaate- ja muita putiikkeja. Osa kalliita, mutta yllättävän moni yllättävän huokeita. Jos haluaa ostostella jotain persoonallista, pientä kivaa, kannattaa harhailla Jordaanissa. Erityismaininta Kitsch Kitchenille ja... sille yhdelle kaupalle, joka myi kivoja tyynynpäällisiä. Siinä se oli kanavan varrella. Eh.

- Itse vuokrasimme neljän yön reissullemme ihkaoman yksiön: Hazen Studio. Erityisen lämmin suositus sille. Hinta saattaa vaikuttaa tyyriiltä, mutta 1) Amsterdamissa on tyyristä nukkua ja 2) koska yksiössä on keittiö, voit säästää puhdasta rahaa ja tehdä itse aamupalasi ja mahdollisesti muutkin ruoat siellä. Siellä oli myös oikea kahvinkeitin - asia, mitä oppii arvostamaan ulkomailla. Parinsadan metrin päässä on ruokakauppa. Lisäksi ihan kämpän läheltä löytyy pubia, coffeeshopia (jos kiinnostaa) ja ravintoloita. 

- Amsterdamissa on helppo liikkua pyörällä, koska kaikki on lähellä ja pyöräilijöille on omat kaistansa. Plus kaikki amsterdamilaiset liikkuvat pyörällä:


Kaikkialla oli pyöriä, ja pyörille oli monikerroksisia parkkirakennuksia. Huiman siistiä. Melkein joka nurkalla oli myös pyöränvuokrausfirmoja, joten turistinkin on helppo löytää fillari alleen. Kävellen on tosi helppo kulkea myös, kunhan vain kestää paikoin kapeat kävelytiet.

- Käy juustokaupassa. 

Need I say more?
Kaupassa oli juustojen lisäksi kaikkea, mikä sopii yhteen juuston kanssa, esimerkiksi erilaisia sinappeja. Kuulostaa ehkä hassulta yhdistelmältä, mutta maistuu ihanalta! Ostin balsamicosinappia omnom. Ja ai niin, sanoinko, että melkein kaikista juustoista oli tarjolla maistiaisia?

- Tsekkaa Van Gogh. Also, vinkki, jota toitotettiin joka tuutissa, mutta joka oli kultaa kalliimpi: osta liput etukäteen, joko netistä tai turistikeskuksesta rautatieaseman kupeesta. 

Jonoa on.
Tuon jonon ohitimme ja kävelimme suoraan museoon sisään. 


- Anne Frank Huis kannattaa käydä myös, jos kiinnostaa karuakin karumpi tarina natsien ajan Euroopasta. Huikea museo, joka on tosiaan siinä talossa, missä Anne Frank ja perheensä piilottelivat. Talo näyttää siltä kuin silloinkin, ja seiniltä löytyy edelleen esimerkiksi Annen sanomalehdistä leikkaamat kuvat julkimoista, jotka häntä kiinnostivat. Käsinkosketeltavan karua.

Tännekin ihan ehdottomasti kannattaa hankkia etukäteisliput, jos se vain onnistuu. Mehän tosiaan emme onnistuneet, koska näitä lippuja on siellä turistikeskuksessa varsin rajoitettu määrä, ts. loppuvat aina kesken. Me jouduimme pyörähtämään museon kulmalla kolme kertaa ennen kuin onnisti. Kannattaa hyöriä siellä liepeillä about tuntia ennen sulkemisaikaa, joka siis on ainakin tällä hetkellä klo 22. 


- Koko Amsterdam on täynnä kissoja. Niitä on yksityisasuntojen lisäksi kaupoissa ja ravintoloissa! Miun paratiisi siis: pääsee herkuttelemaan ravintolaan ja rapsuttelemaan house cattia. 

- Paikalliset ovat maailman mukavimpia. Plus naiset pukeutuvat kovin samanlaisesti kuin suomalaiset, joten en tuntenut oloani rekkalesboksi, jee! Pukeutumista mietitään kuulemma siltä kantilta, että vaatteissa pitää olla helppo pyöräillä. Massive respect. 

- Hollantilaiset juovat oluensa half a pinteistä, eli puolikkaista tuopeista. Pubeista saa kyllä kokonaisiakin, mutta puolikkaat olivat oivia lyhyen pysähdyksen juomia. 

- Muuta, mitä? Ehkä vielä lisää, jos jaksan. Mutta sen verran vielä, että Amsterdam on mahtava. Se ehkä saattaa juuri noista syntisistä menoista johtuen vaikuttaa vähän yksipuoliselta kohteelta, mutta tosiasiassa on kaikkea muuta. Ihan paras kohde kaikille nuorille aikuisille. Hirveästi oli lapsiperheitäkin lomalla siellä, joten oletan, että pennuillekin löytyy puuhattavaa. Mutta ennen kaikkea Amsterdam oli parasta mulle.


Leipomokissa ja innokkaat turistit
No comments:

Post a Comment