Thursday, 20 March 2014

Ihmeleipä

En teistä tiedä, mutta viime aikoina minun sosiaalinen mediani on pähinöinyt (on se sana) life-changing loaf of breadista. Tämä vaatimattomasti nimetty leipä on ollut jokaisen tarkan ruokavalion ystävän suuren hehkutuksen kohde. Itsehän en niin tarkasti ruoan kanssa pelaile, mutta jos jokin lupaa muuttavansa elämäni, niin onhan se pakko koittaa. Also, jos on leipä joka on TÄYNNÄ siemeniä ja pähkinöitä, se vaan ei voi olla pahaa. 

Reseptin luojan mukaan (linkki sivulle loppupuolella) leivästä tekee elämän mullistavan se, että ei tarvitse enää joka jumalan kippoa ja kuppia sotkea tehdessään leipää vaan koko homman voi pyöräyttää kasaan kahdessa kipossa: leipävuoassa ja yhdessä ylimääräisessä astiassa. No mikäpä jottei, vihaan tiskaamista, ajatteli hän kun ohjetta luki. Jos nyt ei elämä mullistu, niin onhan tuo siistiä. Ohje on lisäksi rikollisen helppo: ei tarvitse kohottaa tai taiteilla leivontaniksien parissa onnistuakseen. Ohjeen voisi huoletta heittää seiskaluokan kotsantunnille (huom. kotsan, ei köksän) luottaen, että homma niiltäkin luonnistuisi. Siis toki sillä oletuksella, että kotsanopella olisi varaa ostaa jotain siemeniä ja pähkinöitä. Mutta eihän sillä tietenkään ole. 

Enivei, elämänmullistukseksi lasketaan varmaan myös se, että tuo leipä on vegaaninen ja vehnätön, proteiinin määrä verraton ja leipä vielä kaiken hyvän lisäksi maukasta. Niin joo ja kuulemma parasta paahtoleipää ikinä.

Oliko tarpeeksi houkuttelevaa? No tässä ohje ja henkilökohtainen kommentointi kaupan päälle!

IHMELEIPÄ (vapaat käännökset a la mie)
(ohjeesta tulee yksi leipävuoallinen)

Ainekset:
2,4 dl auringonkukansiemeniä
1,2 dl pellavansiemeniä
1,2 dl / 65 g hasselpähkinöitä tai manteleita
3,6 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumjauhetta (löytyy gluteenittomien tuotteiden hyllyltä)
1 tl merisuolaa
1 rkl vaahterasiirappia
3 rkl kookosöljyä
3,5 dl vettä


Huom. määrät ovat hassuja, koska ne on käännetty tyhmästä cup-mitasta. Ovat kuitenkin ohjeellisia määriä eikä niissä tarvitse olla maailman tarkoin. 

1. Sekoita kaikki kuivat aineet leipävuoassa.
2. Sekoita siinä toisessa astiassa märät ainekset. 
3. Sekoita märät ainekset kuiviin vuoassa hyvin ja huolella, jotta varmasti koko vuoka on sekoittunut hyvin.
4. Elmukelmuta ja laita jääkaappiin väh. pariksi tunniksi. Tämä on kuulemma tärkeä osa prosessia.
5. Lämmäytä uuni 200 asteeseen.
6. Heitä leipä uunin keskitasolle 20 minuutiksi.
7. Ota leipä pois, keikauta pois vuoasta pellille (pitäisi irrota vallan mainiosti) ja heitä leipä takaisin uuniin samaiselle keskitasolle vielä 30 - 40 minuutiksi. Leipä on valmista, kun se sormella kopautellessa tuntuu ontolta.
8. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat. (Tämäkin reseptin luojan mukaan tärkeää.) Nauti. 

Olen nyt tehnyt leipää jo neljä kertaa sen jälkeen, kun ohjeeseen ensimmäistä kertaa kajosin. Omia ajatuksiani:

1) Ekan kerran jälkeen vaihdoin kookosöljyn suosiolla oliiviöljyyn, koska mulla on omat haasteeni kookoksen kanssa. Toimii ihan yhtä mainiosti.
2) En jaksanut ostaa chia-siemeniä, olen vähän vaan enemmän kipannut auringonkukansiemeniä sekaan. Ei ole haitannut makuelämystä.
3) Vaahterasiirapin tilalle sopii mainiosti hunaja.
4) Pähkinät voivat olla oikeastaan mitä vain pähkinöitä. Cashew oli valintani uusimpaan erään. Toimii.
5) Pähkinöitä, siemeniä, nami nami nami!

Tärähtänyt puhelinnäpsy leivästä

Muita huomioita:
6) Ajatus siitä että leivän voi koota kasaan paistoastiassaan on kiva, mutta ilmeisesti mussa on jokin vika, kun joka kerta onnistun sekoitellessani sekoittelemaan taikinasta osan tiskipöydälle. Ehkä olen liian ronski ja malttamaton, mutta lopputuloksessakin näkyi aina kohtia, mihin sitä nestettä ei ollut sitten päätynyt ollenkaan. Voitte kuvitella, että ne kohdat leivästä olivat syömäkelvottomia. 
Uusimmassa satsissa siis sekoittelin taikinan kulhossa ja laitoin sitten vuokaan. Ei aiheuttanut muuten yhtään enempää tiskattavaa.


Tiskit
7) Olen fuskannut sekä taikinan jääkaapissaoloajassa että jäähtymisajassa. Ei ole nähdäkseni tehnyt mitään eroa lopputuloksessa. 
8) Vesitän hienon vegaanisen leivän lyömällä sen päälle oivariinia ja juustoa (hähä). 

En nyt mitään suuria elämänmullistuksia ole huomannut, mikä voi toki johtua siitä, että en ihan joka viikko tai kuukausi (tai vuosi) leipää leivo. Erinomaisen hyvää leipää tuo joka tapauksessa on. Eritoten suosittelen kasvissyöjille sekä proteiinin määrän kasvattamisesta haaveileville. Parasta tässä on, että proteiineja pääsee lisäämään ilman leivästä luopumisen tuskaa! Juhuu.

Ja se linkki vielä alkuperäiseen ohjeeseen: My New Roots: The Life-Changing Loaf of Bread.

No comments:

Post a Comment