Saturday, 22 November 2014

DIY: Kuusenkoristeet

Jos jokin nyt on elämässäni selvää niin se, että mulla on nyt loputtomasti aikaa. Tämä joutenolo on tuonut esiin minussa jännittävääkin jännittävämmän puolen: joulukoristelu-Katjan. Olen yhtä hämmentynyt kuin tekin. 

Tokihan jokunen vuosi takaperin löysin itseni ostamasa joulukuusta, ja siitä olisi jo pitänyt osata päätellä, että ollaan vain kivenheiton päässä joulukoristeiden tekemisestä. En kuitenkaan osannut päätellä. En osannut vielä eilenkään päätellä, vaikka innoissani pinnailin Pinterestissä joulukoristeohjeita. Eihän niitä Pinterestin juttuja kuitenkaan koskaan toteuteta, right? 

Väärin. Tänään tylsistyminen maksimoitui ainesten ostamiseen, ja nyt mulla on kasa itsetehtyjä kuusenkoristeita. Jotka on tehty ruokasoodasta ja maissitärkkelyksestä. Jep. Syvällä ollaan.

Tässäpä teillekin noloille näpertelijöille ohje kuitenkin. Kuitenkin kiinnostaa. 


Supersiistit, -helpot ja -nolot kuusenkoristeet

Ainekset: 

2 1/2 dl ruokasoodaa (osta sellainen iso pönikkä, maksaa alle kolme euroa)
1 1/4 dl maissitärkkelystä
1 3/4 (ish) dl vettä

Mitä muuta tarvitset: 


  • kattilan
  • kauhan (suosittelen muovista)
  • kaulimen
  • grillivarrastikku tai hammastikku (ymmärrät kun luet ohjeen)
  • piparimuotteja tai muita vastaavia
  • halutessasi pari kuviolasia, millä voi painella kuvioita koristeisiin (ei pakollinen)
  • koristenauhaa
Kiehauta vedenkeittimessä vedet. Sekoita kuivat aineet kattilassa ja lisää vesi. Sekoita hyvin ja iske seos keskilämpimälle levylle. 


Tältä se näyttää ennen saostumista.
Sekoittele. Seos alkaa kuplia ja siitä ei menee kauaakaan (joitain minuutteja), kun se alkaa saostua. Kun seos muuttuu löysän taikinan kaltaiseksi, ota kattila levyltä ja sekoittele vielä lisää. Tässä vaiheessa myös huomaat, että vispilä ei ollut kätevin ratkaisu - käytä kauhaa. 


Seos saostuu vielä lisää levyltä ottamisen jälkeen. Näyttää pian tältä.

Anna seoksen jäähtyä pari minuuttia (jäähtyy nopsasti). Siirrä kattilasta vaikka leivinpaperin päälle ja vaivaa pehmoisaksi taikinaksi. Rakenne muistuttaa kovasti muovailuvahaa!


Muovailu käyntiin!

Kauli taikina alle puolisenttiseksi. Ei oo niin justiinsa sen paksuuden kanssa, mutta ohuemmat tietty valmistuu nopeammin.

Valmiina uuniin.

Tee jollain härvelillä reiät koristenauhaa varten. Itse käytin grillivarrastikkua. 

Voit kuivattaa koristeet joko uunissa tai huoneenlämmössä. Uunissa noita voi lämmäyttää 100 asteessa about tunnin verran, ohuemmille riittää vähempikin aika. Huoneenlämmössä ilmeisesti kuivavat noin päivässä. Mie paiskasin uuniin, koska olen kärsimätön luonne. Uunissa voivat kuitenkin halkeilla, joten kannattaa välillä tsekkailla, miten koristeet lämmössä pärjäävät.

Uunista ulos!

Huom! Jos et laita niitä uuniin, voit upottaa niihin esim. timangeja ja muuta blingblingiä. Tämä teille rinsessoille tiedoksi siellä. Kuviolaseilla voi tehdä kuvioita pehmeään taikinaan, menivät koristeet uuniin tahi ei, mutta itselläni oli ainakin vaikeuksia saada kuviosta 1) tasaista ja 2) ei-vinoa. 

Koristeiden kuivuttua niitä voi maalata vaikka akryylimaaleilla tai metallisävyillä. Niihin voi myös laittaa glitteriä tai mitä nyt keksiikään. Kauniilla koristenauhalla kruunataan paketti ja voila, ollaan auttamattomasti ja keskellä sitä ihtiään - joulun tunnelmaa.

No comments:

Post a Comment